Tips for great bra fit – Vinkkejä oikean koon metsästykseen

30 Apr

Hi guys! I have had a really busy week starting a new job and celebrating a Finnish (?) happening called Wappu. We have this habit to celebrate the beginning of the spring and especially to celebrate the working class. This event is very popular among our student society and we have all kinds of rituals during the last week of April, e.g. partying in the bus “69” and throwing our technology students into the cold waters of Laanaoja starting from the most accomplished freshman of the year. This is actually my freshman year as well but sadly I was not able to attend all the parties this evening would have brought my way since I have a terrible flu and fever.

Anyhow, today after watching the swims I went outside “the moving sauna” (don’t ask..) to wait for my boyfriend and caught a terrible sight: high-riders all over the place. It is not uncommon for Finns to stroll around half-nude on such events as Wappu so I saw a lot of girls in bikinis and some of them made me sigh for agony. One occasion was so painful to see I almost went to tell the poor girl that her breasts deserve better BUT there I stood, in silence. This is why I will put on a list for you guys who prefer English to go on different websites to get the right information about how bras are supposed to fit. And for you Finnish readers there will be a whole series to identify bad fit and ways to correct it! (This is because there is already so much info out there in English but Finns don’t even have a word for ‘bra fitting’.)

So here are some examples of very valid topics you should definitely check out whether being a full-bust gal or not. So for the fitting tips in Finnish..

Hei kaikille! Ajattelin kirjoittaa pienen sarjan kaikille teille ihanille naisille siellä, joiden rintsikat eivät tunnu hyvältä eivätkä istu kunnolla.  Kannattaa myös vilkaista läpi äsken listaamani linkit aiheesta englannin kielellä, noista blogeista löytyy ihan huippuhyviä juttuja, jotka ovat ainakin henkilökohtaisesti auttaneet minua löytämään juuri oikeanlaiset liivit.

Ensimmäisenä voit tarkistaa nämä asiat päälläsi olevista liiveistä:

 1. Nouseeko rintsikoiden ympärys ylöspäin niin, että ympärys ei sivusta katsottuna näytä suoralta?
 2. Onko rintsikoiden keskikohta irti rintakehästäsi, edes pikkuriikkisen?
 3. Pursuavatko kupit edestä? Entä sen jälkeen kun kahmaiset rintasi kuppiin sivulta keskiosaa kohden?
 4. Onko sinulla nk. “kainaloläskiä” kun käytät liivejä?
 5. Kun käytät rintaliivejä, ovatko nännisi alempana kuin olkavarren keskikohta?
 6. Jääkö kuppeihisi tyhjää tilaa? Entä sivuilta kahmaisemisen jälkeen?

Mikäli vastasit edes yhteen kysymykseen kyllä, liivisi ovat mitä todennäköisemmin sinulle väärän kokoiset. Tämä ei tarkoita että sinussa olisi mitään vikaa, rintsikoissasi sen sijaan on, ainakin sinun rinnoillesi. Koska postauksesta tulisi mahdottoman pitkä luetellessa kaikkia kokoniksejä, aloitan ihan perusjutuilla.

Etsiessäsi uutta kokoa sinun tulee tietää etteivät kirjaimet lopu D:hen! Kuppeja tehdään monilla merkeillä (esim. Curvy Kate, Freya, Panache, Ewa Michalak..) usein J- tai K-kuppiin asti eivätkä nämäkään koot ole epätavallisia (isompia saa myös joiltain merkeiltä mittatilauksena). Kuppikoosta puhuttaessa täytyy aina muistaa että D-kuppi ei tarkoita hevonpieruakaan ilman ympärysmittaansa. 60D ei siis ole ollenkaan valtava vaan verrattavissa kuppikooltaan kokoihin 65C, 70B ja 75A. Huomaatteko logiikan? Kun ympärysmitta suurenee yhdelle koolla, niin kuppi pienenee samaa vauhtia. Tätä tarkoittaa nk. “sister sizing”. Edellä mainituilla koilla on siis yhteistä kupin koko mutta eroa ympärysmitan suuruus. Tärkeää on, että et valitse noista vaihtoehdoista 75A:ta jos mittasi rinnan alta ei sitä salli.Image

Kuvassa siskoni, jonka koko on tällä hetkellä 28D/DD. Valtavat melonit? Ei ihan.. Kuva: Niko Leskelä

Koska n. 80-90 prosenttia rintaliivien tuesta tulee ympäryksestä, on todella tärkeää että valitset juuri sinulle sopivan koon. Yleensä ympärysmitat alkavat alusvaatebrändeillä (varsinkin DD+ brändeillä) 60:stä tai 65:stä (28:stä tai 30:stä brittien koissa) ja päättyvät johonkin välille 85-100 (38-44) riippuen merkistä ja tuotteesta. Yleensä puhun mieluummin brittien koista, jotka poikkeavat hieman eurooppalaisista. Jotenkin itselleni brittiläinen kokosysteemi on loogisempi (täältä löydät taulukot molempiin) ja sitä käyttävät myös useimmat tunnetut alusvaatemerkit. Sen takia puhunkin omasta koostani 30FF:nä enemminkin kuin 65H:na.

Myös oman ympäryksen mittaaminen on helpompaa tuumina: mikäli tiukasti rintojen alapuolelta mitattuna mittanauha sanoo esim. 30″, on hyvä aloittaa oikean koon metsästys samankokoisesta ympäryksestä. Tämä on kuitenkin jokseenkin makuasia, sillä esimerkiksi Bras I Hate suosittelee lisäämään mittaan yksi tai kaksi tuumaa mukavuuden vuoksi. Hyvä nyrkkisääntö on pitää +0 metodia lähtökohtana ympäryksen valitsemiseen ja tämä pätee etenkin naisilla, joilla on suuret ja painavat rinnat ja/tai naisilla, joilla on kylkiluiden päällä jonkun verran rasvakerrosta. Tässä tapauksessa mitan voi pyöristää joskus myös alaspäin, jotta rinnat saisivat parhaan mahdollisen tuen. Ehdottoman tärkeää on kuitenkin ettei ympärys ala luisumaan ylöspäin vaakatasosta edes käsiä ylös nostaessa!

Kuppikokoa valitessa voit miettiä mitä kokoa olet ennen käyttänyt ja etsiä siltä pohjalta uutta. Jos esimerkiksi olet ennen käyttänyt kokoa 36D (UK) mutta ympäryksesi on mittanauhan mukaan 30, kannattaa seuraavaksi kokeilla edellisen koon sisaruskokoa eli 30 F:ää. Jos rinnat pursuilevat tämänkin jälkeen kupeista, kannattaa kokeilla kenties FF:ää tai G:tä jne. kunnes kupit ovat “kahmaisun” jälkeen täynnä mutteivat pursuile yli.

Itse koen, että juurikin vaarallisin teko omia rintoja kohtaan on väärän ympäryksen käyttäminen. Myös liian pienet kupit aiheuttavat ongelmia, kuten kainaloihin karannutta rintakudosta aka kainaloläskiä, mutta liian iso ympärys antaa rinnoillesi mahdollisuuden vetää kuppeja kohti maata ja olkaimiasi painua kivualiaasti olkapäihin. Käytännössä on sama käytätkö siis väärää ympärysmittaa vai oletko ilman rintsikoita. Jos siis ympäryksesi nousee vaakatasoa ylemmäs, rintasi eivät saa tukea vaan roikkuvat käytännössä vapaana. Tämä on kivuliasta ja aiheuttaa juurikin niitä niska- ja pääkipuja, joista itsellänikin on kokemusta.

Okei, tän tytön tarttis nyt lähteä nukkumaan eli palataanpa huomenna asiaan sillä asiaa pukkaa vielä rutkasti jatkossakin! Hauskaa Wappua ja muistakaa olla kiltisti 😉

2 Responses to “Tips for great bra fit – Vinkkejä oikean koon metsästykseen”

 1. Boobs April 30, 2013 at 10:14 pm #

  Usein käy niin kun mennään ympärymitassa 65 niin sopivat kuppikoot ei olekkaan enää rinnakkaiskoossa sopivan tuntuiset ja jämäkät vaan koko meneekin helposti 70C->65E tai F. Näin on käynyt monella hoikalla mut hieman povekkaalla nuorella.

  • sophie May 3, 2013 at 4:14 pm #

   Ihan totta! Itse koin ihan saman ja siksi ympärysmitasta onkin hyvä lähteä etsimään uutta kokoa. Kuppihan saattaa olla mitä vain tämän jälkeen ja lisäksi kuppikoko riippuu aika paljon myös brändistä ja rintsikkamallista 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

More Burlesque!

MORE BURLESQUE! - Opettaminen, esiintyminen ja tuotantopalvelut

Mette Sofia - Makeup & Hair artistry

- for the beauty, the drag and the art ever-fab

CurvyGirlThin

a curvy girl's exploits in the wardrobe

Lucy's Corsetry

A Comprehensive Resource for all things Corsets, Waist Training and Tightlacing

comicsgirlsneedbras.wordpress.com/

For the perfect fit and beyond...

The Lingerie Addict - Everything To Know About Lingerie

Founded in 2008, The Lingerie Addict offers expert advice, reviews, and recommendations on intimate apparel for all bodies, genders, budgets, and sexualities.

Sweet Nothings

Everyone deserves a little sweetness.

Big Cup Little Cup

UK Lingerie Blog

the musings of Renzilla

My thoughts one blog post at a time

Junebugs and Georgia Peaches: The Adventures of Modern June Cleaver + Amelia Jetson

A blog about lingerie, bra fit and all things D+. A love letter to lace, dresses and pinup lifestyle.

Bras and Body Image

One girl's perspective on boobs, bodies, self-image and society

Kupista asiaa

A blog about lingerie, bra fit and all things D+. A love letter to lace, dresses and pinup lifestyle.

%d bloggers like this: